ELSKA – ON THE SHOULDERS OF GIANTS

We moeten deze recensie beginnen met een spoedcursus Ijslandse en Engelse taal. ‘Elska’, de naam van het muzikale project dat leidde tot het album dat we hier bespreken, betekent in het Ijslands ‘liefde’, ‘houden van’, ‘waarderen’ en ‘liefhebben’. De titel van de plaat “On The Shoulders Of Giants” is dan weer een Engelstalige metafoor die betekent: ‘het verstand van grote denkers gebruiken die de weg zijn voorgegaan om intellectuele vooruitgang te boeken’. De uit de 12e eeuw stammende metafoor zit in het beeld van dwergen die op de schouders van reuzen staan om ‘de waarheid te ontdekken door te bouwen op eerdere ontdekkingen’.

Tot zover uw literaire bijscholing die overigens door ondergetekende gratis aan u wordt verleend. Laten we het dan maar gaan hebben over de plaat die ‘ELSKA’ oftewel zangeres Elsa Lee heeft ingezongen met 12 liedjes waarvoor zij de teksten heeft geschreven en haar goede vriend Owen Sartori de muziek heeft gecomponeerd. Hij speelt ook mee op de songs op gitaren en drums en hij programmeerde de riffs die bij de nummers horen. Daarnaast staat hij ook vermeld als de producer van deze plaat.

Andere instrumentalisten die een bijdrage aan de plaatopname in de ‘F5 SoundHouse’-studio in Minneapolis, Minnesota hebben afgeleverd zijn bassist Reuben Thompson, slidegitarist Bryan Ewald en drummer Mark Messina, terwijl zus Gretel Lee samen met Alison Prom en Sara Rowan voor de backing en harmony vocals hebben gezorgd. Frontvrouw Elsa Lee zelf speelt trouwens ook op piano mee op de folk- en indie pop-liedjes van “On The Shoulders Of Giants”.

Ter info: Elsa Lee was vorig jaar ook één van de vele zangeressen uit Minneapolis die een song hebben bijgedragen aan het protestalbum ”#METOOMPLS” tegen seksueel misbruik van vrouwen en tegen de heersende gender-discriminatie in de Verenigde Staten. We hebben twee lyrics-video’s aan deze recensie toegevoegd waarvan de eerste de openingstrack, het albumtitelnummer en de eerste single is en de tweede het liedje “Still Standing Still” laat horen en meelezen. Ook het nummer “Stand Together” is een oproep aan alle vrouwen om zich te verenigen in de strijd voor vrouwenrechten en sociale gelijkheid tussen vrouwen en mannen.

Het engagement van Elsa Lee voor dit heikele thema komt nog een aantal keren terug in andere songs zoals “Endless Winter”, “You First”, “Caroline”, “Second Hand”, “Stop Talking, Listen” en “Gratitude”. Anderzijds brengt ze haar publiek ter compensatie voor al die bezorgdheid in het uptemponummer “Hummingbird” een portie optimisme en hoop. “On The Shoulders Of Giants” van ‘ELSKA’ is een knappe plaat met sociaal en politiek geïnspireerde liedjes die de luisteraar zullen nopen tot nadenken over het thema vrouwenrechten in de USA en in de hele wereld.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: F5 SoundHouse

video